Demotivasyon

Mesut Dönmez
2 min readAug 7, 2020

Motivasyon konusu yöneticiler ve girişimciler için önemli bir konu. Ekiplerinde bulunan çalışanlarının işlerini doğru yapmaları, bu tarz çalışmalarını sürekli hale getirmeleri ve mümkünse daha da iyi yapar hale gelmeleri ise bir çok etkene bağlı. Bu etkenlerden birisi de motivasyonlarının sağlanmasıdır.

Her çalışanın farklı motivasyon kaynakları olabilir. Motive etmek amacıyla yapılan bazı davranışlar, herkeste aynı etkiyi oluşturamayabilir. Bu yüzden kimin neler ile motive olduğunu göz önünde bulundurarak hakkane bir şekilde motive olmaları sağlanmalıdır. Şimdilik bunu bir başka yazının konusu olarak bir kenara bırakalım.

Herkes aynı şeylerle motive olmayabilir ama sanırım büyük bir çoğunluk aynı şeylerle demotive olabilir. Çalışanlar için demotivasyon doğuran bizden (ülkemizden) bir örneği Doğan Selçuk Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde paylaşmıştı. Ben de bu örneği burada bir anekdot olarak paylaşayım:

Demotivasyon örneği*

Konfeksiyon imalatı yapan bir atölyenin sahibi ihracatçı bir firmadan büyük bir parti siparişi almıştır. Siparişin yetiştirilmesi için sadece iki günleri vardır.

Patron atölyeye girip bütün çalışanları etrafına toplar. Durumu anlatıp zamanın dar olduğunu söyleyip, yetişip yetişmeyeceğini sorar. Bütün işçiler ağız birliği etmişçesine “ Yetişmez “ derler.

Patron çaresizlik içinde kıvranırken aklına en etkili (!) motivasyon tekniği gelir. Elini cebine atarak 2.000 dolar çıkarır. Parayı işçilere gösterip bir zarfa koyar ve kapıya raptiyeler. İşçilere dönerek, “ Yetiştirin sizin olsun “ diyerek çıkar gider.

2 gün dolmamıştır ki, atölyeden haber gelir. İş bitmiştir. Patron büyük bir süratle atölyeye gider ve işi kontrol eder. İşçilerin performansı göz yaşartacak cinstendir.

Sonra hızla kapıya gider, parayı alır. İşçilerin yüzü gülmektedir. Ne de olsa çalışıp didinmişlerdir ve hak ettikleri ikramiyeyi alacaklardır.

Ancak patron beklenmedik bir hareketle parayı cebine atar ve kendisine en yakın işçiden başlayarak vurmaya başlar. Bir yandan da bağırmaktadır:

Yalancılar! Bana yalan söylediniz! Hani yetişmezdi?

“Havuç” gösterip işçilerini “sopa”layan patron, uzun vadede çalışanlarının performansını nasıl etkilemiştir ve daha sonrasında neler olmuştur bilemiyorum, bana anlatanın yalancısıyım.

Sanırım daha fazla yoruma gerek kalmamış.

* Anekdot için kaynak: www.dunya.com/iletisim-ve-motivasyon-154876yy.htm

İş yönetimi ile ilgili tüm yazılarım: http://mesutdonmez.com/category/is-yonetimi/

Girişimcilik Hapı” kitabımın Facebook sayfasını beğenebilirsiniz:
https://www.facebook.com/GirisimcilikHapiTR
Dilerseniz satın alabilirsiniz:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/girisimcilik-hapi/538258.html

Originally published at http://mesutdonmez.com on August 7, 2020.

--

--

Mesut Dönmez

Endüstri Mühendisi, girişimcilik, internet, tasarım, inovasyon, dış ticaret